Kapcsolódó anyagok
Feltöltés alatt...
Hírlevél feliratkozás:
Név*:
E-mail*:

Teaművészet rövid ismertetése

Teaművészet - teakészítés, felszolgálás és elfogyasztás művészi keretekbe foglalt formája

Chadō, Sadō, Chanoyu - 茶道・茶の湯

A teaművészet - japánul Chadō - a tea készítésének, felszolgálásának, s elfogyasztásának egy olyan szisztematikus módszere, melyben számos művészet és filozófia egyesül, ötvöződik egymással.

A chadō eredetének, történetének áttekintése, valamint lényegének tömör ismertetése előtt mindenképp elengedhetetlen egyfajta elhatárolásba, választóvonalak meghúzásába kezdeni. Szükségszerű a zöldtea hétköznapi értelembe vett fogyasztásának és a teakészítés - felszolgálás - elfogyasztás művészi keretekbe foglalt formájának elkülönítése, azok tiszta elhatárolása. Egyesületünk az Urasenke teakultúra, azaz a művészet hirdetésével foglalkozik. Értelemszerűen így a továbbiakban a tea szó alatt nem annak a hétköznapi fogyasztását értjük, hanem arról, mint művészetről írunk, beszélünk. Arról a művészetről, melyben az évszázadok során számos japán tradicionális művészeti ág fonódott össze, mely kapcsolódó művészeti ágaknak (azoknak a teaművészet részét képező elemeiből) így idővel kialakult egy-egy sajátos, a teaművészet szabályainak megfelelő „változata", formája.

A teaművészet elsajátításához tehát nélkülözhetetlenek az alább felsorolt ismeretek, a kapcsolódó művészeti ágak mindegyikében való jártasság.

  • teaházak architektúrája(chashitsu- 茶室): építészeti-, anyagismeret
  • teaeszközök készítése (chadōgu - 茶道具): keramikusság, bambusz-, fa-, vasmegmunkálás
  • virágrendezés (chabana- 茶花): az ikebanától (virágkötészet) eltérő, a teaművészet szabályai által meghatározott virágrendezési elvek
  • hamu és szénrendezés (haigata- 灰形, sumitemae- 炭点前): a teakészítéshez szükséges forróvíz előállításának művészete; a szagtalanul, füstmentesen égő szén optimális mértezésében, vágásában való gyakorlati jártasság, valamint ezen szenek optimális égését biztosító hamuágy kialakítására vonatkozó ismeretek (koncentráció egy nagyon magas fokát igénylő tevékenységsorozat)
  • teaédesség (chagashi - 茶菓子): a két alapvető teaédesség (higashi, omogashi) „tervezésének", készítésének szabályai (filozófia, életérzés, gondolat közvetítésének lehetőségei egy darabka édességben)
  • tea-gasztronómiai ismeretek (kaiseki - 懐石): teaösszejövetelek menüjének készítése
  • kimonók világa (kimono- 着物): évszakok, események rangjánakmegnyilvánulási formái a kimonók anyagában, színében, szabásában; kimonó felvételének, viselésének művészete (kitsuke- 着付け
  • meditáció (zazen - 座禅): koncentráció összpontosításának egy módszere
  • teakészítési procedúrák (temae- 点前): teaeszközök kezelési technikáinak, valamint a szabványos teakészítési folyamatok meghatározott lépéseinek memorizálása, gyakorlása révén, a mozgáskultúra, az esztétikarendszer, a filozófiarendszer elsajátítása

A fenti ismeretek megszerzése, összekötése, gyakorlati alkalmazása, azok egyetlen rendszerbe való beépítése jelenti a teaművészet alapjainak elsajátítását. A "kezdő" lépéseket követő mérföldköveket pedig már a hosszú évek, évtizedek tapasztalatai, s a megszerzett ismeretek teljes mértékű rutinná válása jelentik a "tea útján".

Kalendárium
Feltöltés alatt...
Hírek
Tanfolyam megtekintése látogatóként
  Kezdő-, középhaladó-, haladó szintű tanfolyamok megte...
Művészeti vezetők, Urasenke ösztöndíjasok
Művészeti vezetők, oktatók név: Palotás Gáb...
Urasenke Hungary - Urasenke Teaművészet | Telefon: +36-20-365-8676 | E-mail: info@urasenke.hu
KontorNET Website Management by KontorNET.