Kapcsolódó anyagok
Feltöltés alatt...
Hírlevél feliratkozás:
Név*:
E-mail*:

Művészeti vezetők, Urasenke ösztöndíjasok

Művészeti vezetők, oktatók

név: Palotás Gábor

született: Szeged, 1977.

végzettség, foglalkozás: kertépítő, pénzügyi tanácsadó

Urasenke ösztöndíjas: 2000-2001

elérhetőség: palotas@urasenke.hu

név: Rajzó-Kontor Kornélia

született: Győr, 1981.

végzettség, foglalkozás: informatikus mérnök, japán-angol-magyar műszaki tolmács

Urasenke ösztöndíjas: 2006-2007

elérhetőség: kontor@urasenke.hu

Palotás Gábor

Első találkozásom a japán kultúrával még egész gyerekkoromban történt, amikor szüleim beirattak egy Kyokushinkai tanfolyamra. Itt főként magával a harcművészettel foglalkoztunk, de kis mértékben már betekintést nyertem japán kultúrájába is. Ezt a harcművészetet hat évig, 1991-ig gyakoroltam.

Utána következtek a középiskolai évek a Varga Márton Kertészeti Középiskolában. A japánhoz való vonzódásom itt is megmutatkozott. Sokat foglalkoztam a japán kertművészettel, lenyűgözött a bonsaiok világa és megismerkedtem az ikebana művészetével is.

A középiskolai évek alatt újra elkezdtem harcművészetekkel foglalkozni, így 1997-ben elkezdtem Aikidot tanulni. Mesterem az Aikido technikai gyakorlása mellett az elméleti képzésre is nagy hangsúlyt fektetett, így behatóbban tanulmányozhattam a harcművészetek kialakulását, a japán történelmet, irodalmat, vallásokat és egyéb művészeteket. Így kerültem először kapcsolatba a Cha no Yu-val a japán teaművészettel is.

Óriási szerencsére 1998-ban Nishikawa Sotoku mester Magyarországra érkezett, hogy Cha no Yu bemutatót tartson a Budapesti Állatkertben, amin természetesen én is ott voltam. Nagyon érdekes volt látni egy olyan japán művészetet, amiről addig csak könyvekben olvashattam. Nagy hatást gyakorolt rám. Megfogott a teaszoba látványa és hangulata, így amikor a bemutató után kiderült, hogy Nishikawa Sensei Magyarországon oktatást szervez, rögtön csatlakoztam az érdeklődők kis csapatához, s így megkezdtem teaművészeti tanulmányaimat.

A következő két évben 2-3 havonta látogatott meg minket Nishikawa Sensei, hogy bemutatókat és intenzív oktatásokat tartson. Két év gyakorlás után kaptam meg azt a kitüntetett lehetőséget, hogy Nishikawa Sensei támogatásával beadhattam pályázatomat az Urasenke teaművészeti akadémia egy éves ösztöndíjprogramjára. (Ez egy kifejezetten külföldiek számára szervezett oktatás, melyben évente a világ minden tájáról összesen 8-10 ember vehet részt, hogy betekintést nyerjen főként a japán teaművészetbe, de egyéb művészeti ágakba is.) A pályázatomat elfogadták, így az egyetemen halasztást kértem. 2000. szeptemberétől 2001. augusztusáig Kyotoban az Urasenke teaakadémián folytattam tanulmányaimat.

Visszaérkezésem után már picivel több tudással, de óriási lelkesedéssel folytattam többekkel közösen itt Magyarországon a teaművészet népszerűsítését bemutatók tartása és gyakorlások szervezése révén. 2007-ben megalakult a Magyarországi Japán Tea Egyesület, melynek képviseletében azóta is törekszem népszerűbbé tenni a japán kultúrát Magyarországon.

2010-ben nagy előrelépés történt, hiszen teatársam, Kontor Kornélia kitartó munkájának köszönhetően elindult az első teaművészeti tanfolyamunk, amit reményeink és terveink szerint számos további fog követni.

Rajzó-Kontor Kornélia

1998-ban tinédzserként tettem szert első japán kultúrával kapcsolatos élményeimre, mikoris középiskolai cserediákként egy évet töltöttem el Japánban, egy vidéki kisvárosban. A Rotary klub szabályzatának megfelelően négy havonta váltottam fogadócsaládjaimat, így lehetőségem nyilt a japán emberek életritmusát, életfelfogását, mindennapjait három merőben különböző szemszögből, többek között egy buddhista pap családtagjaként is megtapasztalni. Hetente hat napot töltöttem matróz ruhában az iskola padjaiban, miközben minden erőmmel azon voltam, hogy mihamarabb elsajátítsam az akkor még számomra teljesen ismeretlen japán nyelvet, s hogy minél többet tapasztaljak a japán kultúrából. Az állami iskola által nyújtott klub-életi lehetőséggel élve próbáltam ki magamat többek között a júdóban, a virágkötészetben, az ecsetírás-, a tradícionális ruhakészítés- és a tea művészetében. Mikor már némi rálátással rendelkeztem a japán tradiciók szövevényes világára, a rám addig legnagyobb hatást gyakorolt tevékenység, a teaművészet intenzív tanulása mellett döntöttem.

A tanév végetért, s én visszajöttem Magyarországra. Egy egészen más szemlélettel, világnézettel, szélesebb látókörrel folytattam mindent ugyanonnan, ahol egy évvel korábban abbahagytam.

Megkezdtem tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetem műszaki informatika szakán. Mindeközben folyamatosan kerestem a lehetőséget az általam oly nagyon megkedvelt teaművészet itthoni gyakorlására. Gábor épp ekkor tért haza Kyotoból, s kezdett aktívan foglalkozni a teakultúra itthoni terjesztésével. Így ismertem meg őt, egy budapesti japán étterem megnyitóján tartott teabemutatóját követően. Szárnyai alatt élesztgettem emlékeimet, gyakoroltam a megtanult mozdulatokat. A japán Urasenke iskola Gáborhoz, a volt ösztöndíjasukhoz 2-3 havonta küldött mentort, kinek feladata Gábor továbbképzése, valamint a hozzá csatlakozó diákok, így jómagam oktatása volt. Így sikerült itthon folytatnom a tea tanulását. Egyetemi diplomám megszerzéséhez közeledvén, három év mentorral és Gáborral végzett közös munka után ajánlotta fel nekem teatanárunk a kyotoi ösztöndíjprogramra való jelentkezés lehetőségét.

Pár hónap múlva, 2006. szeptemberében kezdtem meg tanulmányaimat Japánban, az Urasenke központban. Urasenke ösztöndíjasként, az egy év teljesítését követően én is azt a küldetést kaptam, hogy a japán kultúra szülőhazámban történő népszerűsítésével, terjesztésével, s a tea által a Világbéke hírdetésével foglalkozzam.

Ezt a küldetést vállalva dolgozom hazatértem (2007) óta a Magyarországi Japán Tea Egyesület tagjaként a tea magyarországi népszerűsítésén. Bemutatók, előadások, teakóstolók és kimonó próbák révén próbálom megismertetni a japán kultúra gyöngyszemeit a magyar emberekkel. 2 éves országszerte történő népszerűsítő tevékenység után 2010. januárjában kezdtem meg teatársammal Gáborral a tea oktatását.

Célom, hogy itthon széles körben ismertessem az Urasenke tradíciót, az azt alapjában meghatározó filozófiát és esztétikarendszert, hogy a művészet elsajátítása iránt érdeklődőket magunk köré gyűjtve aktívan gyakoroljam velük a japán teaművészetet. Hiszem, hogy a japán teaművészek által képviselt értékrend megismerése, elsajátítása, közösségben történő alkalmazása révén mindennapjainkat tartalmasabbá, színesebbé, értékesebbé tehetjük.

 

További magyarországi Urasenke ösztöndíjasok

név: Rákóczi Katalin

született: Budapest, 1970.

végzettség, foglalkozás: utazási tanácsadó, idegenvezető, angol tanár

Urasenke ösztöndíjas: 2002-2003

elérhetőség: Katachajin@yahoo.com

Rákóczi Katalin bemutatkozása

Hamarosan minden további korábbi ösztöndíjas társunkat valamint az Urasenke nagymester által hozzánk rendelt mentorunkat bemutatjuk pár szóban, bekezdésben!

vissza a főoldalra

Kalendárium
Feltöltés alatt...
Hírek
Tanfolyam megtekintése látogatóként
  Kezdő-, középhaladó-, haladó szintű tanfolyamok megte...
Művészeti vezetők, Urasenke ösztöndíjasok
Művészeti vezetők, oktatók név: Palotás Gáb...
Urasenke Hungary - Urasenke Teaművészet | Telefon: +36-20-365-8676 | E-mail: info@urasenke.hu
KontorNET Website Management by KontorNET.