Kapcsolódó anyagok
Feltöltés alatt...
Hírlevél feliratkozás:
Név*:
E-mail*:

Egyesületünk szerepvállalása, küldetésünk

Japán kultúrája, esztétika- és logikarendszere, művészeti ágainak „mozgatórugója" (úgymond szíve, s lelke), a japán művészek gondolkodásmódja, életfilozófiája, életérzése rendkívül különleges. Alapjaiban tér el az a két kultúr környezet, amibe beleszületik, belenevelődik, amit nap mint nap megél a japán, s az európai ember. Bár napjainkban már rengeteg információ jut el hozzánk különböző csatornákon keresztül a távol-keletről, a japán művészetekről, annak pontos, valósághű, s hiteles értelmezése nem egyszerű feladat. Nehéz az értelmezés, ha a hallottakhoz, olvasottakhoz, látottakhoz nem párosul személyes tapasztalás, ha hiányzik annak a rendszernek magának az ismerete, amibe beilleszthetnénk, amelyben egymáshoz köthetnénk az információ morzsákat, cseppnyi tapasztalásainkat.

Egyesületünk szeretne részt vállalni abban is, hogy minél több hiteles „információ" kerüljön a Japán, a japán művészetek iránt érdeklődök birtokába. Próbáljuk segíteni az eligazodást a japán tradicionális művészetek rengetegében.

Hisszük, hogy az elméletet gyakorlati alkalmazással, az információhalmazt személyes tapasztalással ötvöző előadásainkkal, bemutatóinkkal, teakóstolóinkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy helyes, s némiképp hiteles kép alakuljon ki az érdeklődőkben többek között:

  • a japán teaművészetről, valamint annak szerves részét képező egyéb japán tradicionális művészeti ágakról,
  • a japán teaművészet japán emberek mindennapi életében betöltött szerepéről,
  • a teaművészet Japán határain kívül történő terjesztésének, gyakorlásának, meghonosításának életképességéről, lehetőségeiről, jelentőségéről.

Célunk, hogy egyre nagyobb „tömegek" számára biztosítsunk lehetőséget itt hazánkban a japán teaművészet személyes megtapasztalására, a japán esztétikarendszer japán művészetek tükrében történő megismerésére.

Tevékenységünk jelenleg főként a népszerűsítésre irányul. A magyar emberek számára még ismeretlen, „idegen" japán teaművészet meghonosításának nem is lehet más az első lépése, mintsem a népszerűsítés. A művészet alapjainak, alapelveinek, alapfogalmainak, lényegének, hangulatának megismertetése, köztudatban való elterjesztése, a téves sztereotípiák, a homály fedte kérdések tisztázása szükségszerű és elengedhetetlen kezdeti lépés. Lépés ahhoz, hogy később ezen alapokra fektetve széleskörű követői bázis alakulhasson ki. Egy csoport, melynek tagjai aktívan gyakorolják, művelik a teaművészetet, a teakultúrát, akik átültetik a tanultakat, a művészet által meghatározott értékrendet és logikarendszert mindennapi életükbe, akik megvalósítják Magyarországon az aktív „tea-életet".

Kalendárium
Feltöltés alatt...
Hírek
Tanfolyam megtekintése látogatóként
  Kezdő-, középhaladó-, haladó szintű tanfolyamok megte...
Művészeti vezetők, Urasenke ösztöndíjasok
Művészeti vezetők, oktatók név: Palotás Gáb...
Urasenke Hungary - Urasenke Teaművészet | Telefon: +36-20-365-8676 | E-mail: info@urasenke.hu
KontorNET Website Management by KontorNET.