Kapcsolódó anyagok
Feltöltés alatt...
Hírlevél feliratkozás:
Név*:
E-mail*:

Bevezető előadás

 

2011. február 22.

(kedd 18.30)

A tea útja

Előadás a japán teaművészetről

 

Helyszín: To Hi Gan Zendo, Budapest V. kerület Váci utca 40. (23-as kapucsengő)

Részvételi díj: 1.500 Ft / előadás (helyszínen fizetendő)

Előadók: Rajzó-Kontor Kornélia és Palotás Gábor (Urasenke Magyarország, Japán Tea Egyesület)

Bemutató során segédkeznek: Magyarországi Japán Tea Egyesület tanítványai

Előadás időtartama: másfél óra

A képekkel illusztrált előadást teaművészeti bemutató, valamint instrukciókkal segített, művészeti szabályok szerint lebonyolított teakóstoltatás követi, mely során a vendégek elfogyaszthatnak egy-egy csésze japán porrá őrölt zöld teát (macchát), valamint az ahhoz illő édességet.

A teakóstoltatás gördülékeny lebonyolítása érdekében kérjük előzetesen jelezze részvételi szándékát az info@urasenke.hu címen, legkésőbb 2011. február 20. vasárnap éjfélig.

 

A tea útja

Előadás a japán teaművészetről

Manapság számtalan lehetőség nyílik már hazánkban is a zöld tea megízlelésére. Találkozhatunk vele éttermekben, teázókban, de akár otthon filterből, vagy szálas teából is készíthetünk magunknak egy csésze „egzotikumot”. Ezzel a japán emberek sincsenek másképp. Ők is ugyanebben a formában élik meg a tea ízét. Létezik azonban a zöld teának, s a teázásnak magának egy ettől teljes mértékben eltérően értelmezendő formája: a maccha, azaz a porrá őrölt tealevélből készült tea, s a chado, ami a maccha készítésének, felszolgálásának és elfogyasztásának művészete. Művészet, melyben a vendéglátó ötvözi a színeket, a formákat, az anyagokat, s az ízeket, a hangokkal, a fényekkel, a mozgással annak érdekében, hogy egy hihetetlenül intenzív, ám bizonyos értelemben „néma” légkört teremtsen. Légkört, mely alkalmas érzések, gondolatok közvetítésére, vagy épp azok felébresztésére. Néma teret, melyben minden jelentéssel bír, minden céllal van elhelyezve, s mégis csupán a lehetőséget hordozza, hogy a vendég igénye szerinti mértékben és mélységben fogadja be a vendéglátója által „küldött” impulzusokat.

A teaművészet, egyetlen esztétika- és logikarendszerbe illesztett számos japán tradicionális művészet ötvözete. A kert, a teaház, a térkihasználás, a teaszoba berendezése, a zen buddhista életfilozófiát közvetítő fali tekercs, a kalligráfia (ecsetírás), a virágköltemény, a kerámiák, az édesség, a hamu- és a szén elrendezése, valamint a kimonó az eszköz a teaművész kezében arra, hogy légkört teremtsen, gondolatot ébresszen, érzését közvetítse.

A teaművészetről szóló bevezető előadáson szeretnénk bemutatni a teaművészet komplexitását, s a benne rejlő letisztultságot, egyszerűséget; közvetíteni Önnek a tea készítésének hangulatát; valamint megajándékozni Önt a teafogyasztás élményével!

 

Kalandozzon velünk a japán művészetek világában,

tegyen betekintést a japán kultúra sokszínűségébe, varázsába,

s legyen vendégünk egy csésze frissítő japán zöld teára!

 

vissza a főoldalra

Kalendárium
Feltöltés alatt...
Hírek
Tanfolyam megtekintése látogatóként
  Kezdő-, középhaladó-, haladó szintű tanfolyamok megte...
Művészeti vezetők, Urasenke ösztöndíjasok
Művészeti vezetők, oktatók név: Palotás Gáb...
Urasenke Hungary - Urasenke Teaművészet | Telefon: +36-20-365-8676 | E-mail: info@urasenke.hu
KontorNET Website Management by KontorNET.