Kapcsolódó anyagok
Feltöltés alatt...
Hírlevél feliratkozás:
Név*:
E-mail*:

20. A japán teaszertartás művészete - újságcikk

 

A japán teaszertartás művészete - a Chado

A Tea Útja lehetőség arra, hogy találkozzunk a szívünkkel

2009. 05. 28.

 

A japán Chado kifejezés azt jelenti: a Tea Útja. A teakészítés, vagyis a porrá őrölt zöld tea, a maccha (maccsa) elkészítése, felszolgálása és elfogyasztása Japánban túlnőtte a művészet határait, ma már életfilozófiaként, életmódként tartják számon.

 Kontor Kornélia ösztöndíjjal került a japán kultúrtörténelem és a hagyományos művészetek szempontjából kiemelkedő jelentőségű kiotói Urasenke teaakadémiára, ahol "teatanoncként" közel egy évig tanulhatta a legnagyobb mesterektől a teaszertartás művészetét. Hazatérve itthon próbálja népszerűsíteni és tanítani a Tea Útját, egyben segíteni mindenkinek megfejteni ennek a misztikusnak tűnő művészeti ágnak a titkát.

Több mint 450 éves történelem

A tea fogyasztása világszerte ismert és szinte mindennapos tevékenység, mégsem befolyásolta sehol a kultúrát oly mértékben, mint Japánban. Itt a porrá őrölt zöld tea, a maccha (maccsa) elkészítése és fogyasztása a kultúrát a mai napig alapjaiban meghatározó, valamennyi területét átható szellemi-esztétikai iskolának az alapjává vált - állítja Kontor Kornélia. Ezt a különleges teafajtát kínai tanulmányútról hazatért zen szerzetesek honosították meg Japánban a XII. században. Kezdetben meditációk alkalmával a tudat megtisztítása céljából fogyasztották, de értékes gyógyszerként is igen elterjedt volt. A későbbiekben a maccha fogyasztása az uralkodó nemesi osztályok körében is népszerű passzióvá vált, akik teafogadásokat rendeztek és új szenvedélyüknek hódoltak. Rövid idő alatt kialakultak a kizárólag ilyen összejöveteleknek helyet adó, a zen buddhizmus által inspirált, egyszerűen, de rendkívül esztétikusan berendezett szobák, ahol a teákat elkészítették és felszolgálták. Aztán a XVI. században Sen Rikyu - kora politikai és kulturális életének egyik vezéregyéniségeként - a tea elkészítésének, felszolgálásának és elfogyasztásának mozzanatait átfogó gyakorlattá ötvözte, letéve ezzel a Chado (csado), azaz a Tea Útja alapkövét. Megalapította az Urasenke teaiskolát, amely a mai napig a világ egyetlen olyan iskolája, ahol intézményes keretek között lehet elsajátítani a teakészítés mesterségét - emelte ki a szakértő.

Komplex művészeti forma

A "teát" művészetbe foglalták a japánok, mely ma már nem egyszerűen a zöld tea felszolgálásának és elfogyasztásának gyakorlati tudnivalóit jelenti, hanem egy speciális életfilozófiát és esztétikai rendszert is. A teaművész ezt az egészet próbálja meg a mindennapi életbe átültetni. A teaszertartás jelentős része előadó- és mozgásművészet, a teaszertartás mozdulatainak tökélyre fejlesztett koreográfiája, de ezt túllépve a teaművésznek megfelelő ismeretekkel kell rendelkeznie számos egyéb kapcsolódó művészeti ágban is. Ilyen például a teaszobában megjelenő tárgyak pontos ismerete, megfelelő előkészítése, a formák, színek, anyagok összehangolása. Fontos a teáscsészék megfelelő kiválasztása (keramikusság), a vázába készített virágok alkalomhoz illő kompozíciója (ikebana), a falitekercsen szereplő írás értelmezése (kalligráfia), illetve a tea előtt felszolgált édesség megfelelő formája és ízvilága (gasztronómia) is.

A teaművész hangokkal, fényekkel és a mozgással egy hihetetlenül intenzív, ám bizonyos értelemben "néma" légkört teremt. Légkört, mely alkalmas egy életérzés, gondolat közvetítésére vagy épp felébresztésére. Néma teret, melyben minden jelentéssel bír, minden céllal van elhelyezve, s mégis csupán a lehetőséget hordozza, hogy a vendég igénye szerinti mértékben és mélységben fogadja be a vendéglátója által "küldött" impulzusokat.

Ez a hihetetlen aprólékossággal megtervezett és kivitelezett ceremónia megtanítja az elmélyülést, a kis dolgok észrevételét, a harmónia értékelését. Mert a tea egy utat jelent, mely megtanít látni, észrevenni, értékelni, s később a tanulás révén képessé tesz megteremteni az esztétikai, íz- és egyben spirituális élményt nyújtó összhatást - fejti ki Kontor Kornélia. A harmónia, a dolgok iránt érzett tisztelet, a tisztaság és a spirituális béke mind olyan alapelvek, melyek megfogalmazódnak e művészetben, és ezek azok az alapgondolatok, melyekből kiindulva szükséges a folyamatokat megtanulni. Mindenki, aki a Tea Útját járja, figyel annak minden részletére: a berendezésre, a használati tárgyakra, a betartandó illemszabályokra, az ételekre, de még a felhasznált vízre is.

 Mondanivaló a modern ember számára

A világon emberek milliói tanulják és művelik az Urasenke hagyomány szerint a Tea Útját. A tradicionális művészeti ágnak a modern ember számára is van mondanivalója. A teaszertartás művészetével foglalkozó ember egy utat jár be, a tanulás és gyakorlás útján megismeri önmagát, gondolatai megtisztulnak, elindul a kulturális gyarapodás és önmegvalósítás útján, egy csésze tea közös elfogyasztásának örök törvényű gyakorlatával pedig nagyszerű pillanatokat teremt. Sen Gensitsu, az Urasenke teaiskola nagymestere (a nagymester-dinasztia immár tizenötödik tagja) szavaival élve: "a Tea Útja lehetőség arra, hogy találkozzunk a szívünkkel, és nyugvópontokat stabilizáljunk magunkban".

Kalendárium
Feltöltés alatt...
Hírek
Tanfolyam megtekintése látogatóként
  Kezdő-, középhaladó-, haladó szintű tanfolyamok megte...
Művészeti vezetők, Urasenke ösztöndíjasok
Művészeti vezetők, oktatók név: Palotás Gáb...
Urasenke Hungary - Urasenke Teaművészet | Telefon: +36-20-365-8676 | E-mail: info@urasenke.hu
KontorNET Website Management by KontorNET.