Kapcsolódó anyagok
Feltöltés alatt...
Hírlevél feliratkozás:
Név*:
E-mail*:

19. Japán Nap a Rózsavár Óvodában

 

Ovisok "találkozása" a zöld teával

2009. május 15.

Kovács Melinda Márta óvónő írása

 

 

Az óvodai oktatás-nevelés nagyon összetett és fontos dolog. Ekkor kapják meg a gyerekek azokat a tudásmagvakat, élményeket, amik meghatározzák, hogy felnőtt korukban mennyire lesznek színes egyéniségek. Minden óvónő egyéni felelőssége, hogy a kötelezőkön felül milyen pluszélményhez juttatja a gyermekeket.

Amikor elhatároztam, hogy csoportomnak megmutatok egy számukra nagyon távoleső és idegen kultúrát, bevallom kicsit izgultam a fogadtatás miatt. Szerencsére főnököm, a zuglói Rózsavár óvoda vezetője nyitott volt, sőt még arra is megkért, hogy ne csak egy szűk csoportnak, hanem az egész óvodának mutassam be.

Ekkor persze már mind a kollégák, mind az ovisaim tudtak a japán kultúra iránti érdeklődésemről. Sokszor néztük a térképen, hogy milyen messze is van Japán, s meséltem nekik róla. Mielőtt az urasenke teaiskola megérkezett, már rengeteg képet gyűjtöttünk, hallgattunk japán zenét (amit a gyerekek nagyon disszonánsnak és viccesnek tartottak), nézegettünk japán animéket, origamiztunk.

Május 15-re aztán mindenre felkészültünk: a termet berendeztük, feldíszítettük és vártuk vendégeinket. Először Ami lépett be a terembe, aki kimonóban volt. A gyerekek előbb döbbent csenddel reagáltak, de aztán felbátorodtak. Ami köré sereglettek, kérdezgettek, nézegették a kimonót. Ezután az egész ovi felvonult a tornaterembe, ahol Ami pár japán dallal kedveskedett, majd megtanította nekünk a „Shiawase nara te wo tatakou” című dalt, amit azóta is nagy örömmel énekelnek a gyermekek. Lent többféle program várta aztán a gyerekeket: origamiztak, evőpálcikával próbáltak enni, de a legfontosabb, hogy végignézhették hogyan is készül a japán tea. Megkóstolták, kérdezgethettek, s közben megtudhatták, hogy mit miért tesz a teakészítő művész. A tea pár gyerek tetszését el is nyerte, s volt aki még repetát is kért belőle. Csillogó szemekkel figyelték Kornéliát, elegáns mozdulatait.

Az biztos, hogy a gyerekeket ez az élmény a mai napig foglalkoztatja. A szülői visszajelzések is nagyon pozitívak voltak és vannak kislányok, akik sikeresen győzték meg varrni tudó anyukájukat, nagymamájukat, hogy készítsenek nekik kimonót. Már a spaghettit is evőpálcikával esszük az oviban, és az üvegpoharat is forgatjuk, ha tea kerül bele.

Közel 120 gyerek jutott csodás élményhez, amit ezúton is megköszönök Aminak, az énekesnek, és Kontor Kornéliának, az urasenke teaiskola képviselőjének. Remélem többször lesz még alkalmunk, hogy elérhetővé tegyük a teaművészetet az óvodás korú gyermekek számára, hogy megszerettessük azt velük, s hogy a teán keresztül a japán kultúra mind közelebb kerül majd hozzájuk.

 

Kalendárium
Feltöltés alatt...
Hírek
Tanfolyam megtekintése látogatóként
  Kezdő-, középhaladó-, haladó szintű tanfolyamok megte...
Művészeti vezetők, Urasenke ösztöndíjasok
Művészeti vezetők, oktatók név: Palotás Gáb...
Urasenke Hungary - Urasenke Teaművészet | Telefon: +36-20-365-8676 | E-mail: info@urasenke.hu
KontorNET Website Management by KontorNET.