Kapcsolódó anyagok
Feltöltés alatt...
Hírlevél feliratkozás:
Név*:
E-mail*:

18. Teaszertartás Művészete - Chilembu Krisztina cikke #2

Évtizedekig kell tanulni a teakészítés művészetét

2009. április

 

Chilembu Krisztina cikke

Címkék: tea, Japán, teaszertartás, Urasenke

A teakészítés Japánban nemcsak művészet, hanem filozófia is, a teaművészet gyakorlása pedig életforma, aminek elsajátításához évtizedek kellenek. A tradicionális teaművészet ágai közül az Urasenke iskola nyitotta meg kapuit a külföldiek előtt, így ma ez a legismertebb és legnépszerűbb irányzat. A japán teaszertartásról Dr. Sen Genshitsu nagymester tartott előadást Budapesten.

Drága hobbi, évtizedekig tartó tanulás

Kontor Kornélia középiskolás korában egy tanévet Japánban töltött. Egy magántanárhoz kezdett járni, hogy megismerje a teakészítés művészetét. Az egyetem elvégzése után ösztöndíjjal került Dr. Sen Genshitsu nagymester kiotói teaakadémiájára, ahol egy évig tanult, és egy magyar társával együtt elérte a teaművészet harmadik fokozatát (összesen 16 van).

Nagymesternek születni kell, a címet csak az alapító leszármazottai viselhetik, a többiek tanítványok, követők és tanárok lehetnek, mondta a teaművész. Intézményes keretek között a világ egyetlen iskolájában, a korábban már említett kiotói teaakadémián van csak lehetőség a tanulásra. Azok, akik ide nem juthatnak be, vagy akik nem iskolai keretek között és nem ennyire magas szinten szeretnék elsajátítani a művészetet, a tanároktól vesznek magánórákat.


Több százféle teakészítési mód létezik

Vizsgázni nem kell, a képzés és a minősítés bizalmi rendszerben működik. Amikor a tanár úgy érzi, hogy tanítványa elért egy bizonyos tudásszintet, a nagymestertől oklevelet kér. Ez jogosítja fel a diákokat arra, hogy tovább haladjanak a tanulmányokban. A teanév (művészi név) megszerzéséig, amivel tanítani is lehet, 10-20 évnyi tanulásra is szükség lehet. Ez után még egy fokozat létezik.

Minden nagymester létrehozta saját eszközeit. Milliméter pontossággal lejegyezte, szabványokba foglalta azokat. Sztenderdeket vezetett be az eszközök összeválogatására, azok használatára. A teadiákok ezeket a sémákat tanulják meg. Például hogy felülről, alulról, egy vagy két kézzel kell fogni a csészét.

"Mire elsajátítjuk a sémákat, a sztenderd teakészítési folyamatokat, kialakul a teaművészetet jelentő esztétikai érzékünk, mozgáskultúránk. Tudni fogjuk bármilyen egyéb eszköz esetében is, hogy hogyan lenne szép és praktikus annak megfogása, kezelése" - mondta a teaművész.


A teakészítés művészetében az évszázadok során számos japán tradicionális művészeti ág fonódott össze. A teaművészet elsajátításához nélkülözhetetlen a kapcsolódó művészeti ágakban való jártasság. A teakészítési procedúrák (temae) ismeretén kívül ide tartozik például a teaeszközök készítése, a teaösszejövetelek menüjének készítése, a zazen meditáció és a virágrendezés, a chabana, ami az ikebanától (virágkötészet) eltérő, a teaművészet szabályai által meghatározott virágrendezési elvet jelent. Aki elsajátítja a teakészítés művészetét, azt is megtanulja, hogyan kell felvenni egy kimonót, ami önmagában is külön tudomány.

Az eszközök műalkotások

Hosszú az út azonban a teaművésszé válásig. Rengeteg időre, türelemre van szükség, az eszközök beszerzése és a magánórák finanszírozása pedig az igen költséges kedvtelések közé emeli a teaművészet elsajátítását.
Japánban egy magánóra 5000-6000 forintnak megfelelő összegbe kerül, mondta Kontor Kornélia. A szintlépéshez heti 2-3 órát kell venni, két vagy három éven keresztül. A továbblépésre jogosító oklevelek kiállítása is pénzbe kerül, és minél magasabb szinten tanuljuk a tea művészetét, annál többet kér a tanár. A magasabb szinteken egyetlen óra akár 15-20 ezer forintnak megfelelő összegbe is kerülhet.

 

A teamesterek oktatásból élnek

Egy teamester oktatásból él, Japánban és külföldön egyaránt. Az Urasenke iskola külföldre is delegál tanárokat eszközökkel együtt, és teaházakat hoznak létre, ahol magánoktatás keretében készítik fel az érdeklődőket.

Urasenke Magyarországon

Magyarországon Kontor Kornélia és művésztársa, Palotás Gábor foglalkozik az Urasenke művészet népszerűsítésével. Még nem szerezték meg a teanevet, és ennek hiányában elvileg még nem is taníthatnának. Az Urasenkének azonban nincsen még Magyarországra delegált tanára, így a nagymester jóvoltából ők ketten felhatalmazást kaptak a tanításra, bemutatók, előadások tartására.

"Saját megítélésünkre bízzák, hogy az oktatást és a teaművészet népszerűsítését milyen módon végezzük, bízva kitaníttatásunk sikerességében, tanáraink jó munkájában, hogy ezáltal tudjuk, mit hogyan szabad és érdemes, mit hogyan kell végezni itt hazánkban." - mondta a teaművész.

Egyelőre nem találtak megfelelő helyet az oktatáshoz, így kóstolókat, előadásokat tartanak. Azért is nehéz egy iskolát létrehozni, mert a teakészítési módszerekhez szükséges eszközöknek - a több százféle csészének, edénynek - is rendelkezésre kell állni. Ezek hiányában olyan lenne az oktatás, mintha kotta nélkül akarnánk zenét tanítani.

1.  Évtizedekig kell tanulni a teakészítés művészetét
2.  Ki lehet teaművész?

Kalendárium
Feltöltés alatt...
Hírek
Tanfolyam megtekintése látogatóként
  Kezdő-, középhaladó-, haladó szintű tanfolyamok megte...
Művészeti vezetők, Urasenke ösztöndíjasok
Művészeti vezetők, oktatók név: Palotás Gáb...
Urasenke Hungary - Urasenke Teaművészet | Telefon: +36-20-365-8676 | E-mail: info@urasenke.hu
KontorNET Website Management by KontorNET.